vrijdag 24 september 2010

Tibetaans-boeddhistische visie op leiderschap

Hoe ziet de Tibetaans-boeddhistische visie op leiderschap eruit?

In de eeuwenoude Tibetaans-boeddhistische wijsheidscultuur is compassie de centrale waarde. Ook Tibetaanse organisaties zijn hierop gebaseerd. Deze organisaties lopen vaak tegen dezelfde kwesties aan als waar westerse organisaties mee kampen. Alleen, Tibetaanse organisaties kiezen vaak voor (andere) oplossingen die heel effectief zijn. Volgens Compassionate Leadership is dus het leerzaam om kennis te maken met vertegenwoordigers van deze cultuur. Met hun waarden, strategieën en hun aanpak.

Waar begint compassievol leiderschap volgens de Tibetaans-boeddhistische visie? Heel in het kort: bij jezelf. Volgens boeddhisten is je geest bepalend voor wat je doet. Het is dus zaak om de baas te zijn over je eigen geest. Daarvoor is het nodig om je geest te trainen. Een getrainde geest zorgt voor rust en stabiliteit: je wordt minder snel afgeleid door gedachten en emoties. Die staan vaak het contact met anderen in de weg en belemmeren je in je manier van leidinggeven.

Het boeddhisme kent verschillende methoden van mindfitness: manieren om je geest te trainen. Die zorgen ervoor dat je geest vrij wordt en dat je compassie ontwikkelt voor anderen. Je realiseert je dat je zonder anderen niets tot stand kunt brengen; dat anderen heel veel bijdragen aan jouw geluk en welzijn. Je staat ook open om de ‘own autonomy’ van de ander te ontdekken en te weten wat die ander prettig vindt. Als je dit kunt, zullen de mensen om je heen graag in je gezelschap zijn en je adviezen als waardevol zien. Dan is het eenvoudig om leiding te geven. Je hoeft leiderschap niet af te dwingen, op te leggen of bang te zijn dat je het verliest. Je krijgt het van anderen omdat zij weten dat jij er voor hun bent en dat jij hun leven, hun werk of hun opdracht eenvoudiger maakt.

Tijdens het seminar van 9 november a.s. vertelt de boeddhistische leraar Lama Jigmé Namgyal over de werking van je geest, de methoden van mindfitness en hoe je als leidinggevende een bron van inspiratie kan zijn voor anderen….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten